Actualitat

Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme

Arran de l’anunci de què la Ministra de Sanitat espanyola proposarà aquest dijous a les comunitats autònomes un nou marc regulatori pel tabac, hem fet arribar les nostres inquietuds al departament de salut de la Generalitat de Catalunya per a què les tinguin en compte i les puguin exposar al Ministeri. Podeu llegir-les senceres aquí però us en deixem un breu resum:

En aquest sentit, ens preocupa la tendència del govern central de prohibir qualsevol cosa sense estudiar altres possibilitats menys restrictives.

  • Ens preocupa especialment una pujada dràstica dels impostos que comportaria una pujada del preu del tabac per al consumidor final que podria fer que es decantés per productes de contraban que farien perdre recaptació fiscal a l’estat i garanties sanitàries als ciutadans, que consumirien un producte sense cap tipus de control ni traçabilitat enriquint les màfies.
  • Ens amoïna la voluntat de prohibir fumar a les terrasses, un espai a l’aire lliure on es dilueix la possible contaminació del fum del tabac. Els no fumadors ja compten amb l’interior de tots els establiments, defensem que es permeti seguir fumant a les terrasses. I sinó, que es doni la llibertat als restauradors per a triar si deixen o no fumar a les seves terrasses.
  • Ens inquieta el tema dels residus i la sostenibilitat, sobretot a les platges, però hi ha altres mecanismes per a reduir-los que no depenen només del ciutadà que és qui menys poder té per a canviar certes coses i a qui l’administració segueix responsabilitzant. Proposem implicar a tots els actors per a trobar solucions més sostenibles per a les burilles i insistim amb les campanyes de conscienciació. I, igual que hi ha platges per a nudistes o per a gossos, també hi pot haver platges per a fumadors.
  • En quant a la possibilitat de vetar el tabac a l’interior dels vehicles quan hi viatja un menor o una embarassada, es xoca aquí amb la llibertat d’actuació que impera en l’àmbit privat.
  • Pel què fa a l’etiquetatge genèric, considerem que la normativa actual ja imposa suficients mecanismes per a restringir la publicitat i no calen noves mesures que l’únic que afavoriran serà la falsificació dels productes i el contraban ja que serà més fàcil i econòmic copiar-los.

Estem en contacte també amb el gremi de restauració per a mirar de fer front comú ja que ells podrien quedar també afectats si segueix endavant aquesta primera proposta inicial.

Des del Gremi apostem per un país democràtic i lliure on es respectin les llibertats individuals de cadascú sense perjudici dels demés.

També propugnem la conscienciació de la societat pel respecte mutu i la sostenibilitat

Confiem que les nostres inquietuds com a col·lectiu seran escoltades

Us anirem informant de tots els passos que anem fent

Altres notícies