Actualitat

Totes les novetats sobre la T-Mobilitat

29 Desembre 2023


L’ATM de Barcelona aprova ampliar la bonificació per a la T-usual i la T-jove fins al 50%

El transport públic mantindrà els descomptes dels abonaments amb la mateixa reducció del 50% iniciada al setembre de 2022, després que l’Estat hagi confirmat la seva aportació del 30%.

  • El preu del transport públic tindrà l’increment anunciat del 6,75% per compensar la pujada de preus generalitzada d’aquests darrers anys i després de tres anys de contenció de les tarifes.
  • Els nous preus aprovats avui entraran en vigor el 15 de gener, fet que comportarà un allargament de la caducitat dels títols comprats abans del 14 de gener fins al 30 d’abril per tal de garantir un ús complet d’aquests per part de les persones usuàries.

Barcelona, 29 de desembre de 2023.- L’ATM de Barcelona ha acordat de nou en el consell d’administració de l’ATM mantenir finalment els descomptes del 50% en els abonaments (T-usual i T-jove), després que l’Estat hagi confirmat la seva aportació del 30%. D’aquesta manera continuaran les mateixes bonificacions per a l’exercici 2024 -incloent els títols per a famílies Monoparentals i Nombroses i per a persones en situació d’atur- reafirmant així el compromís per afavorir als viatgers/eres més freqüents.

Pel que fa al preu general de les tarifes, es manté l’increment del 6,75% aprovat el passat 19 de desembre per l’ATM de Barcelona, per compensar diferents factors econòmics del context actual com la pujada de preus generalitzada d’aquests darrers anys (prop del 15% d’IPC acumulat des de 2019), o la forta descompensació financera dels operadors per l’efecte de la Covid19. L’actualització de tarifes, a més, es produeix després de tres anys de contenció dels preus del transport públic, de diverses millores en les prestacions dels títols socials, millora de l’oferta, la renovació i l’ampliació del material mòbil i la renovació tecnològica del sistema de transport públic, amb nous costos associats.

En aquest sentit, es recorda que el cost del servei que les administracions cobreixen amb les seves aportacions públiques continua essent molt elevat i favorable a l’usuari: del 58,7% en l’últim any prepandèmia, el 2019, a actualment el 65,5% aquest 2023.

Els nous preus entraran en vigor el 15 de gener

Els títols amb els nous preus aprovats avui es podran adquirir a partir del 15 de gener de 2024, fet que comportarà un allargament de la caducitat de tots els títols comprats abans del 14 de gener fins al 30 d’abril per tal de permetre el màxim aprofitament dels títols per part de les persones usuàries.

En el cas de la T-verda i la T-16 mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol.

Pel que fa als títols encara vigents de 2022 que van prolongar la seva validesa tot aquest darrer any, caducaran el 31 de desembre de 2023.

No es permetran bescanvis de títols de 2023

Enguany, d’acord amb els operadors, el consell d’administració de l’ATM, ha decidit que no es podran efectuar bescanvis de títols de 2023 per títols de 2024, siguin estrenats o sense estrenar.

Previsió d’increment de demanda el 2024

Els viatges acumulats en el període interanual de desembre de 2022 a novembre de 2023 marquen un nou màxim històric de 1.076 milions de viatges, superant les dades de l’any 2019. Quant a l’acumulat de 2023 (gener-novembre) el conjunt de modes de transport junts superen amb 148 milions de validacions les del mateix període de l’any 2022 i se situen prop del 2,5% per sobre de la demanda de l’any 2019. Amb tot, les dades fan preveure un tancament d’any 2023 de rècord.

Les tarifes que regiran durant 2024 són les que s’indiquen a la taula següent:

Tarifes 24 ATM - Totes les novetats sobre la T-Mobilitat

Tarifes de Rodalies de Catalunya
La prolongació de la gratuïtat de l’abonament recurrent de Rodalies de Catalunya també queda ratificada segons les noves condicions d’ús per al 2024 establertes per part de  l’administració de l’Estat

 

Setembre 2023


Els títols de transport públic integrats només disponibles en T-mobilitat a partir del 2024

La tardor del 2023 portarà canvis significatius en les targetes de transport públic de Barcelona. Les targetes de cartró amb banda magnètica de la T-Usual, la T-Casual, la T-Grup i la T-Familiar deixaran de vendre’s abans que acabi l’any. Aquesta transformació és part dels esforços per modernitzar i millorar l’experiència dels usuaris del transport públic.

La Transició Cap a la T-Mobilitat

A partir de l’1 de gener de l’any vinent, tots aquests títols només estaran disponibles a través de la T-Mobilitat, un sistema recarregable i sense contacte. Això significa que els usuaris ja no hauran de passar les targetes per una validadora de banda magnètica; en canvi, només caldrà acostar la targeta o el mòbil a la pantalla.

A més de la versió mòbil, la T-Mobilitat estarà disponible en format de cartró. Això proporciona als usuaris dues opcions per utilitzar el sistema, segons les seves preferències.

Quins Títols Podràs Comprar a les Màquines d’Autovenda

Amb aquests canvis, les màquines d’autovenda deixaran d’imprimir els tradicionals bitllets de cartró i banda magnètica. Només oferiran els títols T-Mobilitat i T-Usual. Aquests nous bitllets T-Mobilitat seran en format de cartró, amb un xip per validar sense contacte, i seran recarregables.

La T-Mobilitat de cartró que dispensaran les màquines d’autovenda inclourà els títols de T-Casual, T-Grup i T-Familiar. Això ofereix als usuaris una manera convenient d’accedir a diferents títols de transport públic sense necessitat de registrar-se prèviament.

En el cas de la T-Usual, que és d’ús personal intransferible, la màquina demanarà el DNI o el passaport en el moment de la compra. Aquesta mesura garanteix que només la persona titular pugui utilitzar la targeta.

T mobilitat. Taula comparativa titols 1024x564 - Totes les novetats sobre la T-Mobilitat

Menys Despesa amb el Nou Sistema

A més de ser més eficient, el nou sistema de targetes T-Mobilitat també és més econòmic per als usuaris. Les dues targetes que es podran comprar a les màquines d’autovenda, la T-Mobilitat i la T-Usual, tindran un cost addicional de 0,50 euros. Això és significativament més assequible que els 4,5 euros de la targeta de plàstic de la T-Mobilitat i l’euro que costa donar-se d’alta pel servei amb el mòbil.

A més, la T-Mobilitat de cartró venuda per les màquines es podrà recarregar. Això permetrà als usuaris continuar gaudint del transport públic sense haver de comprar una nova targeta cada vegada que s’esgoti un títol.

Continuïtat i Preparació per al Futur

Els usuaris podran continuar utilitzant les seves targetes de cartró antigues fins que s’esgotin o fins que caduquin el 15 de gener de l’any vinent, ja que les màquines de validació magnètica seguiran acceptant aquest tipus de bitllets.

Aquest canvi cap a la T-Mobilitat és una preparació per al futur del transport públic a Barcelona. Es preveu que sigui l’única forma d’accedir als títols integrats al transport públic en un futur pròxim. Tot i que no hi ha dates concretes, l’ATM està promocionant la transició amb la campanya «Aviat, només amb la T-mobilitat» per acostumar als usuaris al nou sistema de validació sense contacte i amb targetes recarregables.

T m. Taula funcionalitats 1024x565 - Totes les novetats sobre la T-Mobilitat

Processos d’Alta i Integració dels Títols

Per obtenir la targeta personalitzada de plàstic, els usuaris han de donar-se d’alta de manera digital a través de les plataformes disponibles: T-mobilitat, TMB i FGC. En un termini de 5 a 10 dies, la rebran al seu domicili. Si es prefereix la validació a través d’un mòbil Android amb NFC, la disponibilitat del títol serà immediata a través de les aplicacions T-mobilitat, TMB App i FGC T-mobilitat. Cal destacar que, de moment, aquesta opció no està disponible per als dispositius Apple.

Una Transició Progressiva

L’ús de la T-Mobilitat ha augmentat significativament en els últims mesos, amb més d’un milió de viatges al dia. El 70% d’aquests viatges es realitzen amb la versió física, mentre que el 30% es realitza mitjançant la versió mòbil. Aquest canvi és especialment rellevant per als usuaris de la T-Jove, ja que aquesta targeta només està disponible a través de la T-Mobilitat des de març.

ATM calcula que la implantació del sistema representa aproximadament el 40% de totes les validacions a l’ATM de Barcelona. Tot i això, alguns títols, com la T-Usual per a persones en situació d’atur, la T-Verda i la T-dia, encara no s’han integrat completament en aquest nou sistema. Segons l’ATM, el bitllet senzill manté les mateixes condicions d’ús i continuïtat.

Així doncs, la tardor portarà canvis en la forma com els usuaris d’ATM de Barcelona accedeixen al transport públic. Amb una transició gradual i opcions més econòmiques, aquesta evolució pretén beneficiar als residents i visitants de la ciutat en els seus desplaçaments quotidians.

Tríptic T-m AVIAT

Altres notícies