Actualitat

Filtres, burilles i medi ambient

El Reial decret 1093/2024, del 22 d’octubre, regula la gestió dels residus de productes del tabac amb filtres que contenen plàstic d’un sol ús. El seu objectiu és prevenir i reduir l’impacte ambiental d’aquests residus, alineant-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, particularment aquells relacionats amb la conservació dels oceans i el consum sostenible.

La normativa segueix la Directiva (UE) 2019/904, enfocada en productes de plàstic d’un sol ús que solen trobar-se a les platges de la UE. El tabac amb filtres de plàstic és el segon residu més comú en aquestes àrees, la qual cosa ha portat a mesures com la responsabilitat ampliada del productor, que obliga els fabricants a assumir els costos de la gestió de residus, neteja i campanyes de conscienciació.

A més, el Reial decret estableix que els filtres han de ser marcats conforme a la legislació de la UE i crea sistemes de responsabilitat ampliada del productor, ja sigui individual o col·lectiva. Les administracions públiques hauran d’instal·lar infraestructures de recollida en llocs on es concentrin residus, com a platges, parcs i àrees recreatives, i altres agents econòmics, com el sector *HORECA, també hauran de tenir sistemes de recollida.

Aquest Reial decret fomenta un enfocament cap a l’economia circular, buscant reduir la producció d’aquests residus i millorar la seva gestió per a minimitzar el seu impacte en el medi ambient​

Altres notícies